Idees de fons

Abans de conèixer els continguts del Projecte educatiu del Club d’Aran convé tenir presents algunes idees de fons, que poden ajudar a comprendre el seu perquè:

  • D’Aran és un centre extraescolar i d’activitats de lleure. Però el lleure o temps lliure es pot entendre de moltes maneres: pot ser, per exemple, el simple no fer res. A d’Aran l’entenem com una ocasió excepcional per aprendre, per millorar, per formar-se. Per això les activitats no es limiten a “ocupar” el temps lliure, sinó que tenen una forta càrrega formativa.
  • La formació o l’educació també es poden entendre de moltes maneres. Es pot concebre com el procés de donar forma a algú segons un motllo preestablert. La formació que proporciona d’Aran és el més oposat a aquesta concepció, perquè volem formar als nois com a persones. Sabem que cada persona és única i irrepetible, i que cadascuna té la seva pròpia personalitat. Volem que els nois siguin millors, però sense que deixin de ser ells mateixos .
  • Precisament per això volem formar-los en llibertat i per a la llibertat . L’educació que no és lliure no es pot considerar formació, sinó simple homologació. Ens interessa per això que els nois vulguin formar-se, que siguin autònoms, que tinguin iniciativa, que cerquin el coneixement propi, i que es deixin ajudar perquè volen ser ajudats; per tot això comptem amb el seu esforç personal. Només així seran responsables: lliurement responsables.
  • Educar-los durant el temps lliure ens permet incidir en un aspecte molt important de la seva formació: aprendre a “gaudir de la vida”. Aquesta expressió també es pot entendre de moltes maneres. Ens referim al fet que la formació que els
  • proporciona d’Aran és optimista, positiva, estimulant: els ajuda a descobrir nous horitzons de creixement personal, els anima a tenir ideals grans, a no ser conformistes, fomenta en ells aficions concretes i afanys culturals, professionals, espirituals… Aprenen així que poden gaudir de la seva vida donant-li un sentit més elevat que el simple anar fent.
  • Per últim, l’educació que reben a d’Aran els ajuda a ampliar els seus horitzons i a sortir del seu propi món, sovint massa còmode i egoista. Posem molt d’èmfasi en el tracte dels uns amb els altres: en la convivència, en l’amistat, en la generositat i la magnanimitat, en la lleialtat i la sinceritat… Són virtuts que, poc a poc, faran d’ells homes honrats, solidaris, i amb voluntat de servir i de millorar la societat en què viuen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *